LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dughin face aluzie la omorârea lui Putin. Forțele ruse au furat 15.000 de picturi din Oblastul Herson

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Dughin face aluzie la omorârea lui Putin. Forțele ruse au furat 15.000 de picturi din Oblastul Herson

Retragerea Rusiei din orașul Herson declanșează o fractură ideologică între figurile pro-război și președintele rus Vladimir Putin, erodând încrederea în angajamentul și capacitatea lui Putin de a-și îndeplini promisiunile de război.

UPDATE 06.45 Ideologul rus pro-război, Alexander Dugin, l-a criticat deschis pe Putin – pe care l-a numit autocratul – pentru că nu a reușit să susțină ideologia rusă prin predarea orașului Herson pe 12 noiembrie. Dugin a spus că această ideologie rusă definește responsabilitatea Rusiei de a apăra „orașele rusești” precum Herson, Belgorod, Kursk, Donețk și Simferopol. Dugin a remarcat că un autocrat are responsabilitatea de a-și salva națiunea de unul singur sau de a înfrunta soarta „regelui ploilor”, o referire la The Golden Bough a lui Sir James Frazer în care un rege a fost ucis pentru că nu a putut să dea ploaie în mijlocul unei secete. De asemenea, Dugin a minimizat rolul consilierilor lui Putin în eșecul de a proteja lumea rusă și a remarcat că comandantul forțelor ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, nu a fost responsabil pentru decizia politică de a se retrage din orașul Herson. Dugin a menționat că autocratul nu poate repara această abatere de la ideologie doar cu apariții publice, menționând că „autoritățile din Rusia nu pot preda nimic altceva” și că „limita a fost atinsă”. El a acuzat, de asemenea, administrația prezidențială că susține o ideologie „falsă” din cauza fricii sale de a se implica în „ideea rusă”. Dugin a făcut, de asemenea, o referire la utilizarea armelor nucleare tactice, despre care el a declarat vag că este „sfârșitul” și a continuat să noteze că modificările întârziate ale Rusiei în campania militară nu au generat niciun efect pentru a schimba cursul războiului. Totuși, el a sugerat, de asemenea, că Rusia trebuie să se angajeze față de ideea rusă, mai degrabă decât să urmărească utilizarea „prostească” a armelor nucleare.

Ucrainenii sărbătoresc eliberarea Hersonului. Sursa: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.23 Canalele afiliate lui Wagner se îndreaptă și asupra Kremlinului în urma pierderii Oblastului Herson, ceea ce ar putea crește și mai mult influența facțiunii siloviki. Unii bloggeri au sugerat că Kremlinul a trădat orașul Herson, în timp ce alții au remarcat că Kremlinul și-a predat în mod constant teritoriile fără să întrebe poporul rus. Alți bloggeri au pus la îndoială legitimitatea ratei de sprijin de 87% pentru anexarea rusă a Oblastului Herson. Finanțatorul Grupului Wagner Yevheny Prigozhin și unii bloggeri au discutat anterior posibilitatea ca „societatea civilă a Rusiei” să se apere pentru a apăra Rusia. Critica tot mai mare la adresa deciziei de retragere din vestul Hersonului contrastează cu sprijinul general pentru decizia din partea comunității bloggerilor militari, de până astăzi.

UPDATE 05.52 Oficialii ruși încearcă din ce în ce mai mult să liniștească publicul și probabil că deportarea ilegală a mii de copii ucraineni în Rusia, face parte dintre aceste măsuri. Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova a făcut publicitate răpirii ilegale a 52 de copii ucraineni fragili din punct de vedere medical din regiunea Herson și trimiterea lor într-o zonă „sigură” nespecificată din Rusia, pe 12 noiembrie, probabil în cadrul unei scheme de relocare medicală pe care ambasadorul Republicii Populare Lugansk (LNR) în Rusia, Rodion Miroshnik a confirmat-o, arătând că a început pe 5 noiembrie. Oficiali la nivel înalt de la Kremlin, inclusiv Lvova-Belova și viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin au recunoscut și lăudat public mutarea a mii de copii ucraineni pentru a locui cu familii rusești sau în unități rusești în ultimele săptămâni. Oficialii ruși de ocupație din regiunea Zaporijia au făcut declarații publice în ultimele săptămâni cu privire la relocarea forțată planificată a peste 40.000 de copii din regiunea Herson în Rusia și au recunoscut la 12 noiembrie că sistemele lor de îngrijire a copiilor ucraineni sunt inadecvate. Surse ruse și ucrainene au raportat anterior că oficialii ruși și de ocupație au deportat copii ucraineni în Rusia, în ultimele 10 zile. Asemenea recunoașteri publice și frecvente sunt în contrast puternic cu prima confirmare oficială rusă a unor astfel de acțiuni din 23 august, când autoritățile din Krasnodar Krai au șters un anunț despre sosirea a 300 de copii ucraineni adoptabili de la Mariupol și au negat că ar fi emis vreodată declarația. Deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia reprezintă o posibilă încălcare a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

UPDATE 05.36 Conducerea militară rusă încearcă și eșuează în mare măsură să integreze forțele de luptă din mai multe organizații diferite și de mai multe tipuri și niveluri diferite de calificare și echipament, într-o forță de luptă mai coerentă în Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că oficialii ruși au oprit distribuirea documentelor Republicii Populare Donețk (DNR) și Republicii Populare Lugansk (LNR), inclusiv documente privind participarea forțelor DNR și LNR la luptă, pe 11 noiembrie. Autoritățile ruse au ordonat, de asemenea, comandanților din Districtul Militar de Sud să centralizeze plățile către luptătorii DNR și LNR prin instituțiile financiare ruse și le-au oferit soldaților DNR și LNR opțiunea de a-și continua serviciul ca membri contractuali în cadrul legii ruse. Aceste eforturi vor crește probabil fricțiunile dintre oficialii ruși și oficialii LNR și DNR din cauza excluderii oficialilor DNR și LNR din proces. Membrii DNR și LNR se simt presați să accepte contracte rusești și și-au exprimat temerile că refuzul noilor contracte rusești ar duce la anularea documentelor lor și la încetarea beneficiilor DNR/LNR. ISW a raportat anterior un conflict birocratic între DNR, LNR și autoritățile ruse cu privire la structurile administrative din zonele ocupate. Lipsa structurii coerente, inerentă combinației dintre forțele DNR, forțele LNR, membrii contractuali ruși, membrii voluntari regionali ruși, militarii mobilizați ruși și forțele companiei militare private ale Grupului Wagner (PMC) creează un mediu care favorizează conflictul intra-forțe. Statul Major ucrainean a raportat pe 12 noiembrie că relațiile tensionate dintre soldații mobilizați și soldații voluntari ceceni au declanșat o ceartă în Makiivka, în care au fost rănite trei persoane.

UPDATE 05.11 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Kreminna și Svatove pe 12 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene pe o rază de 15 km nord-vest de Svatove, lângă Volodymyrivka și Kuzemivka, regiunea Lugansk. Ministerul a raportat că forțele ruse au învins și forțele ucrainene prin foc de artilerie în vecinătatea orașului Pishchane, regiunea Harkiv (24 km nord-vest de Svatove). Acesta a raportat, de asemenea, că forțele rusești au respins atacurile ucrainene spre Svatove și pe o rază de 21 km nord-vest de Kreminna în direcția Ploshchanka, Makiivka și Chervonopopivka.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

La rândul său, Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 30 km nord-vest de Svatove, lângă Masiutivka și Orlianka, în regiunea Harkov și lângă Miasozharivka și Novoselivske în regiunea Lugansk. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au respins atacurile terestre ale Rusiei la 21 km nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka și la 12 km la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Forțele ruse au condus aceste contraatacuri de natură să restrângă acțiunile forțelor ucrainene în estul Harkov și vestul oblastelor Lugansk și să recâștige un teritoriu limitat.

UPDATE 04.39 Forțele ucrainene au continuat să curețe așezările eliberate din regiunea Herson de pe malul drept (vestic) al râului Nipru. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au eliberat peste 60 de așezări, iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă să întreprindă măsuri de stabilizare a zonei. Oficialii ucraineni au anunțat că oficialii administrației militare regionale ucrainene s-au întors în orașul Herson.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că unele unități ucrainene avansate au ajuns pe malul drept al râului Nipru. Majoritatea surselor ruse au recunoscut, de asemenea, că forțele ucrainene dețin controlul întregului mal drept, dar unii au susținut că artileria rusă din Kahovka împiedică forțele ucrainene să ajungă pe malul drept. Oficialii militari ucraineni au remarcat că forțele ruse continuă să folosească UAV-uri, sisteme MLRS și artilerie pentru a lovi forțele ucrainene în așezările eliberate. Oficialii ucraineni caută, de asemenea, militari ruși fără uniformă și echipament militar abandonat. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat că forțele ruse au abandonat unele echipamente militare, cum ar fi elicoptere și vehicule blindate, în ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării (MOD) susține că forțele ruse au transferat 5.000 de piese de armament pe malul stâng (estic). Forțele ruse continuă să construiască poziții defensive pe malul stâng al râului Nipru și să-și aducă logistica în sudul Oblastului Herson.Recentele imagini din satelit Maxar Technologies și Satellogic au arătat că forțele ruse au înființat o nouă bază la aproximativ 70 km sud-est de orașul Herson, probabil într-un efort de a-și proteja echipamentul de loviturile HIMARS ucrainene. Forțele ucrainene au continuat să lovească pozițiile rusești de pe malul stâng și au distrus un depozit de muniții rusești în raionul Kakhovka.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 04.08 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Siversk, Bakhmut și Avdiivka pe 12 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la est de Siversk, lângă Verkhnokamianske, lângă Soledar și lângă Bakhmut. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au capturat gara Mayorsk la sud de Bakhmut. Imaginile geolocalizate arată forțe ucrainene luând cu asalt pozițiile rusești la est de Bakhmut de-a lungul autostrăzii T0504. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske și la sud-vest de Avdiivka, lângă Nevelske, Krasnohorivka și Marinka. Surse ruse au susținut că au fost lupte în desfășurare lângă Pervomaiske și la sud de Avdiivka, lângă Opytne.

Forțele ruse au înregistrat câștiguri marginale în ofensiva către Vuhledar începând cu 12 noiembrie. Imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au făcut progrese marginale în Pavlivka. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au bombardat Pavlivka, indicând că forțele ruse probabil nu controlează întreaga așezare. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac la sol rusesc lângă Pavlivka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un atac la sol ucrainean la est de Vuhledar către Stepne și Volodymyrivka.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.32 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină aeriene, cu rachete și artilerie la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 12 noiembrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk și orașul Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit o zonă de concentrare rusă în regiunea Zaporijia pe 10 noiembrie, rănind peste 100 de militari ruși.

UPDATE 02.17 Ofițerii militari ruși ar putea încerca să limiteze costul generării forței prin diverse justificări pentru a evita să ofere soldaților plățile și beneficiile promise. Presa rusă a raportat pe 11 noiembrie că doi soldați voluntari ruși răniți au primit notificări de dezertare și nu au mai primit soldele promise. Un canal rus Telegram proeminent i-a acuzat pe ofițeri că i-au etichetat intenționat pe soldații răniți drept dezertori pentru a elimina nevoia de a plăti soldele și asistența medicală. Canalul a susținut că strigătul public a împins autoritățile să corecteze situația unuia dintre soldați. Angajații spitalului l-au aruncat pe al doilea soldat pe străzi, iar el nu a primit niciun răspuns la situația sa. ISW a raportat anterior că plățile către soldații contractuali, soldații voluntari, și rezerviștii mobilizați pun o povară financiară grea atât asupra guvernului federal rus, cât și asupra regiunilor ruse. Rămâne neclar unde vor găsi oficialii ruși finanțare pentru a sprijini generarea de forțe, iar Ministerul rus al Apărării (MOD) nu a reușit să furnizeze soldaților provizii și echipamente de bază. Stimulentele și plățile bonus exacerbează și mai mult provocările financiare. Cu toate acestea, oficialii continuă să promită voluntarilor și soldaților mobilizați beneficii suplimentare pe măsură ce nemulțumirea societății față de mobilizare crește. Stimulentele și plățile bonus exacerbează și mai mult provocările financiare.

UPDATE 01.47 Dezertarea rămâne o provocare pentru forțele ruse, deoarece moralul continuă să scadă. Centrul de Rezistență Ucrainean a declarat pe 12 noiembrie că, acum comandanții ruși caută activ în Horlivka ocupată, dezertori care au fugit de contraofensivele ucrainene din regiunea Harkov, acum eliberată. Se spune că acești comandanții eliberează arme dezertorilor descoperiți, îi forțează să cumpere muniție și îi redistribuie pe frontul de sud. Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană a publicat o interceptare audio pe 12 noiembrie, în care un soldat rus îi spune mamei sale că șefilor sîi nu le pasă de viața militarilor din subordinea lor și că un comandant le-a spus soldaților că oricum mor toți.

UPDATE 01.12 Popularitatea forțelor Grupului Wagner ar fi inspirat crearea altor companii militare private (PMC) pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Administrației Oblastului Odesa, Serhiy Bratchuk, a susținut că oficialii ruși plănuiesc crearea unui „PMC ortodox” în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse pe 12 noiembrie. Companiile militare private sunt ilegale în Rusia.

UPDATE 00.35 Forțele ruse și oficialii de ocupație continuă să pună în pericol rezidenții și să îi supună măsurilor coercitive. Statul Major ucrainean a raportat pe 12 noiembrie că forțele ruse din regiunile Donețk, Lugansk și Zaporijia folosesc proprietățile organizațiilor religioase, instituțiilor de învățământ și facilitățile de asistență medicală pentru a găzdui personalul militar, a depozita echipamentul militar și a stabili poziții de foc de artilerie. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat pe 12 noiembrie că oficialii ruși de ocupație din Melitopol blochează rezidenții să acceseze anumite surse de radio, televiziune, internet și rețele sociale.

UPDATE 00.26 Forțele ruse au continuat să se angajeze în măsuri menite să șteargă moștenirea culturală ucraineană pe 12 noiembrie. Centrul de rezistență ucraineană a raportat pe 12 noiembrie că forțele ruse au furat 15.000 de picturi din Oblastul Herson, inclusiv din Muzeul de Artă Herson și filiala sa din Nova Kakhovka. Jefuirea muzeelor ​​face parte dintr-o campanie mai amplă a Rusiei de ștergere a moștenirii culturale ucrainene pentru a submina puterea identității naționale și etnice ucrainene.

ȘTIRE INIȚIALĂ Putin se descurcă din ce în ce mai greu în a liniști părți ale societății ruse extrem de ideologice pro-război din cauza incapacității armatei sale de a-și îndeplini obiectivele maximaliste de a răsturna guvernul ucrainean și de a pune mâna pe toată Ucraina. Propagandiștii de orientare naționalistă ai lui Putin, cum ar fi Vladimir Solovyov, cer din ce în ce mai mult ca Kremlinul și comandamentul militar superior să se angajeze pe deplin în obiectivele lor în Ucraina. Solovyov a cerut chiar mobilizarea deplină și concedierea oficialilor incompetenți după renunțarea Rusiei la orașul Herson. Bloggerii militari ruși l-au criticat anterior pe Putin pentru eșecul său de a răspunde la atacul asupra podului din Strâmtoarea Kerci din 9 octombrie, în timp ce alții au remarcat că Putin nu a reușit să susțină ideologia superiorității ruse din 2014. Critica directă la adresa lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, iar atacul de înaltă calitate și neclintit al lui Dugin asupra lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși. Îndoielile din ce în ce mai mari în rândul naționaliștilor extremiști ruși cu privire la angajamentul lui Putin față de ideologia rusă reduc atractivitatea electorală a lui Putin în rândul comunității naționaliste, în timp ce mobilizarea și numărul mare de victime vor continua probabil să deranjeze pe mulți membrii ai societății ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?